Współpraca

kuchnia

Ile gram ma łyżeczka?

ile gram ma łyżeczka

W przepisach proporcje składników podawane są w gramach lub ilości łyżeczek. Wiedza o tym ile gram ma łyżeczka, jest przydatna przy pieczeniu ciasta. Łyżeczka nie jest równa łyżeczce – taką życiową prawdę powtarzały nasze babcie i miały rację. Dzisiaj mamy dokładne wagi elektroniczne, dzięki którym możemy precyzyjnie odmierzyć składniki potrzebne do przygotowania dania. Ważenie wszystkiego znacznie wydłuża czas przyrządzania posiłków, który w przepisach jest dokładnie określony. Dla zaoszczędzenia czasu spędzonego w kuchni lepiej wiedzieć ile gram ma łyżeczka.

Ile gram na łyżeczka – uniwersalna miara

Znajomość przeliczników produktów sypkich i płynnych jest kluczem do kulinarnego sukcesu, gdyż w ten sposób unikamy trudności z przygotowywaniem ulubionych potraw. Doświadczeni kucharze radzą sobie metodą „na oko”. Jednak, kiedy próbujemy przepisu po raz pierwszy lub przygotowujemy jedzenie na ważne uroczystości, niezbędna jest dokładność. Jeżeli dodamy jakiegoś składnika za dużo lub za mało, może się to odbić na smaku potrawy, jej wyglądzie, a nawet na konsystencji. W roli kuchennego miernika znakomicie sprawdzają się: łyżka, łyżeczka i szklanka.

Dwa rodzaje przepisów kucharskich

Pierwsze książki kucharskie zaczęły powstawać w XVI wieku i przepisy wyglądają podobnie do dzisiejszych – zawierały nazwę potrawy, spis składników i opis przygotowania. We współczesnych książkach kucharskich wyróżnia się dwa typy przepisów. Pierwszy rodzaj bazuje na miarach typu: szklanki, łyżki i łyżeczki, a drugi na bardzo dokładnym określeniu gramów i mililitrów. Dlatego warto mieć przy sobie przelicznik miar objętości i wag, aby nie musieć wykonywać skomplikowanych obliczeń i zastanawiać się,ile gramów ma szklanka cukru lub ile mililitrów ma łyżka oleju. Szklanka mąki jest lżejsza od szklanki cukru.

Standardowa miara a rzeczywistość

Podstawowe jednostki miary kuchennej to: 1 szklanka ma pojemność 250 ml, czyli 250 g 1 łyżka ma zawsze pojemność 15 ml, czyli 15 g, a 1 łyżeczka ma pojemność 5 ml, czyli 5g. Jednak to teoria, ponieważ jedna łyżeczka mąki nie waży tyle samo, co jedna łyżeczka cukru. Poza tym szklanka, szklance nie jest równa, bo producenci stosują różne pojemności. Podobnie jest w przypadku łyżeczki. Dlatego kwestia kuchennych miar jest dość skomplikowana i sprawia wiele problemów podczas gotowania. Znajomość ilości gram w łyżeczce i w szklance zapobiega marnowaniu żywności, utracie czasu i zapału do gotowania. Przesolone jedzenie nie nadaje się do spożycia i zwykle sprawia, że jesteśmy na siebie wściekli za kuchenny błąd.

ile gram ma łyżeczka?

Matematyka w kuchni

Podstawowa wiedze na temat tego ile gram ma łyżeczka oraz ile gram ma łyżka stołowa, przyda się w każdej kuchni. Kuchenna matematyka ma wiele wyjątków. Weźmy dla przykładu cukier. Łyżeczka cukru to 5 gram. Jednak ta wartość dotyczy jedynie cukru białego. W przypadku wersji cynamonowej 5 gram to zaledwie pół łyżeczki produktu. W przypadku cukru pudru, którym tak chętnie posypujemy wypieki, łyżeczka to 10 gram. Jedna łyżeczka maku, mąki pszennej i mąki graham mają taką samą objętość – 3, łyżka tych produktów to 10 g, a szklanka to 160 g. Jak zapamiętać powyższe dane? Najlepiej wydrukować z internetu ściągę z kuchennymi miarami i zaczepić ją magnesem o lodówkę. Wtedy tak przydatna informacja będzie zawsze pod ręką. Z biegiem czasu zapamiętamy najważniejsze miary w kuchni i nasze potrawy będą smakowały lepiej niż u kulinarnego mistrza.

Łyżeczka masła

Kiedy kupujemy masło w sklepie, bierzemy kostkę, sprawdzamy jej wagę i wkładamy produkt do koszyka. Problem: ile gram ma łyżeczka masła, pojawia się, gdy musimy odmierzyć masło do smażenia, czy do ciasta. Jedna łyżeczka masła ekstra to 10 gram i 75 kalorii. Nieco inaczej sprawa wygląda z masłem klarowanym- wartość jest trochę wyższa (8 gram i 71 kalorii). Z kolei łyżeczka masła typu light (5 gram i 19 kalorii).

Miara płynów

Jesteśmy uczeni od szkoły podstawowej, że miarą płynów jest litr. Im bardziej zagłębiamy w kulinarne tajniki, tym przekonujemy się, że kolejną ważną miarą płynów są szklanki i łyżeczki. W przepisach często czytamy: „dodajemy 5 ml oleju” . I wtedy pojawia się zagadka: ile łyżeczek to 5 ml oleju? Produkty typu: miód, mleko, kawa, sok, olej, woda, pełnią ważną rolę w przygotowaniu wielu dań. Ogólnie można przyjąć, że jedna łyżeczka mleka przekłada się na 5 gram, miód to 7 gram, woda 5 gram i olej 6 gram. Z kolei łyżka miodu ma 21 g, a łyżka oleju – 15.

Miara szklanek

Szklanki to kolejna z najpopularniejszych miar w kuchni. Tutaj problem jest większy, ponieważ wymiary tego naczynia są bardziej zróżnicowane. Standardowo przyjmuje się, że szklanka cukru będzie miała zatem 220 g, a szklanka mąki – 170 g. Objętość 250 ml ma szklanka mleka i bulionu. Bardzo ciekawie przedstawia się szklankowa miara śmietany. Jej objętość zależy od procentowej ilości tłuszczu. Szklanka śmietany 18% to 230 g, a śmietany 30% kremówki -260 g. W przypadku produktów suchych po 170 gram ma objętość szklanki: cukru pudru, cynamonu i kaszy manny. W szklance mieści się 180 g wiórek kokosowych i kaszy gryczanej oraz aż 300 g soli i tylko 110 g płatów owsianych.

Jak widać, szklankowa miara bardzo różni się od przeciętnej objętości szklanki i wynika przede wszystkim z ciężaru produktów. Powyższe wartości dotyczą produktów suchych, przed jakąkolwiek obróbką termiczną. Odmierzanie kaszy i ryżu, można sobie ułatwić kupując towar pakowany w woreczkach po 100 lub 150 gram.

Dawniej było prościej – nie było tylu różnych rodzajów cukrów, mąk, kasz, masła, czy soli. Miara kuchenna tych produktów była ogólnie znana i oczywista. Możliwość wyboru różnych rodzajów danego produktu ma zdecydowanie więcej zalet. Zamieszanie wagowe, to w tym przypadku niewielka niedogodność. Pomocne w odmierzaniu bywają miarki kuchenne, które pozwalają precyzyjnie odmierzyć gramy, mililitry, a nawet uncje potrzebnych do przygotowania dania składników. Niektórzy autorzy blogów kulinarnych dokładnie podają, z jakiego naczynia do odmierzania korzystają i jaką ma pojemność.

Related posts
kuchnia

Aranżacja okna w kuchni

Kuchniakuchnia

Fragranit – nowy materiał do produkcji zlewozmywaków

Domiteka.pl - portal 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *